Strava dle TCM

Tradiční čínská medicína má odlišný přístup ke stravě než mnoho populárních dietních oborů, které dnes nabízí západní trh. V TCM neexistuje žádný výrazný rozdíl mezi jídlem a lékem, což znamená, že samotné jídlo je každodenní medicína. Jídlo je považováno za mocný nástroj, který pomáhá vytvářet a udržovat zdraví.

Základem zdravého čínského stravování je konzumace čerstvých potravin bez chemikálií, bez konzervantů a bez nadměrné úpravy. Zelenina by se měla vařit jen lehce, aby se zachovaly prospěšné enzymy a vitamíny

Některé potraviny vyvolávají v těle teplo nebo horko, jiné potraviny tělo ochlazují. Nerovnováha tohoto "tepla" nebo "chladu" zvyšuje náchylnost k nemoci a nebo přímo onemocnění vyvolá. Tato nerovnováha nemusí souviset se subjektivním pocitem horka nebo chladu. Příklady:

  • V parném létě nám je hodně horko, potíme se. Dáme si velkou porci zmrzliny, která nás osvěží, ale zároveň ochladí tělo zevnitř a může vyvolat nachlazení nebo dokonce angínu.
  • Pokud máme ekzém, což je podle TCM onemocnění horké povahy, neměli bychom jíst potraviny horkého typu, neboť mohou vyvolat zhoršení stavu. Mezi potraviny horkého typu patří např. česnek, cibule, čokoláda, atd.

CHUŤ A POVAHA POTRAVIN

všem potravinám v Tradiční čínské medicíně jsou přiřazeny vlastnosti podle chutí a povahy

chutě:

  • kyselá
  • hořká
  • sladká
  • ostrá
  • slaná

povaha:

  • studená
  • neutrální
  • teplá
  • horká

seřazení potravin od nejchladnějších po horké:

  • syrové
  • dušené
  • vařené
  • restované
  • pečené
  • smažené


ČÍM ZAČÍT DEN ?

nejlepší je nastartovat organismus teplou polévkou, teplou kaší, můžeme si připravit vejce na jakýkoliv způsob

  • RÝŽOVÁ KAŠE CONGEE

je v Číně běžným jídlem ke snídani. Může být sladká i slaná. Na přípravu budeme potřebovat 1 díl bílé rýže a 10 dílů vody.

Rýži propláchneme a necháme namáčet (ideálně 1 - 4 hodiny), vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 6 hodin na mírném plameni. 

  • CONGEE S KUŘECÍM MASEM

Při vaření přidáme do hrnce plátky kuřecího masa (vařené nebo syrové), nasekanou mrkev, černý pepř a fenykl

  • SLADKÁ CONGEE

Při vaření přidáme do hrnce skořici, 3 plátky zázvoru, malé plátky jablka a třeba i hrst čínských datlí

Všichni víme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Přesto mnoho z nás nesnídá, protože po ránu nemá hlad. To je první známka špatného trávení. V důsledku toho klesá hladina cukru v krvi a tělo je nuceno používat svoji uloženou energii. Proto v průběhu dne ztrácíme sílu, býváme unavení a nejraději bychom si po obědě zdřímli.

Nejlepší a zdravá snídaně se bude u každého člověka lišit, protože neexistuje žádný potravinový trend ani recept, který by byl zdravý pro všechny lidi. A bude se lišit i podle sezóny. V zimním období miska polévky zní lépe než salát. Pokud máme hlad již hodinu po jídle, musíme přidat více bílkovin a sacharidů.

  • OVESNÉ VLOČKY

jsou plné bílkovin, vlákniny a sacharidů, takže mohou poskytnout okamžitou i dlouhodobou energii (nemáme na mysli instantní vločky). Jako přísadu můžeme použít ořechy, semena a trochu sušeného ovoce. V zimním období používejte skořici a zázvor jako přísady. Jsou zahřívající.
Pro některé z nás jsou perfektním jídlem ke snídani. Hlavně pro fyzicky pracující. Ale ti z nás, co sedí a pracují za stolem se nemusí po snídani tohoto typu cítit dobře.

  • MUNGO PALAČINKY

Na přípravu budeme potřebovat 1 šálek mungo fazolí, 3 šálky vody, sůl, kokosový nebo avokádový olej + přísady.

Fazole namočíme na noc do vody (pravděpodobně všechnu vodu absorbují), ráno je v mixéru umixujeme na kaši (kaše by měla mít přesně takovou konzistenci, jako těsto na palačinky, proto další vodu doléváme opatrně). Když je těsto hotové, na pánvi s olejem opékáme po obou stranách jako palačinky.
Mungo palačinky mají výrazně fazolovou příchuť a jsou chutné s máslem a javorovým sirupem, jogurtem a džemem, s kari nebo nastrouhanou zeleninou.

  • VÝVAR Z KOSTÍ

Na přípravu vývaru budeme potřebovat kosti, sůl, jablečný ocet, pepř + kořenovou zeleninu. Kosti namočíme do studené vody alespoň na půl hodiny, přidáme sůl, ocet a pepř, vaříme na mírném plameni několik hodin. Přidáme zeleninu, povaříme a vývar je hotov.


VELIKOST ŽALUDKU A PŘIMĚŘENOST PORCÍ

dospělý člověk, který ještě nesnídal, má po probuzení objem žaludku asi 1/2 litru. Jídlem se může roztáhnout zhruba na 1 až 1,5 litruU obézních lidí až na 4 litry. Dávejme si pozor na to, jaké množství jídla sníme a jak moc si roztahujeme žaludek.

Pokud bude potřeba žaludek zmenšit, pomůže Zdravé hubnutí - podrobnosti zde.

Velikost žaludku (prázdný, najedený, přejedený)